Les classes de tapís

gener 22, 2013  |  Escola d'Art
Les classes de tapís

No sempre som conscients del pas inexorable del temps, preocupats ara més que mai, pel dia a dia.

Però almenys per a mi, és bo mirar el temps transcorregut amb una certa perspectiva i sense nostàlgia. I és així com recordo tots aquets anys que fa que vinc a Cassà a impartir les classes de tapís i a compartir amb vosaltres aquesta experiència.

Ara ja fa uns quans anys, quan la Maria Coromines, la bibliotecària de “La Caixa” i que alhora gestionava la sala d’exposicions de la mateixa entitat, em va proposar de fer una exposició de tapissos els dies de la fira de Sta. Tecla. La mostra va despertar interès de manera que amb la aleshores regidora de cultura de Cassà, la sra. Dolors Saura, es va organitzar un primer curs de tapís que es va incloure amb les disciplines de l’escola d’adults.

En aquells primers anys que impartia els cursos de tapís a Cassà, al formar part de l’escola d’adults, ens ubicaren a la part del darrera de la llar de jubilats. Era tal l’ interès que mostraven els alumnes que eren capaços d’assistir a classe de 9 del vespre a 12 de la nit un dia a la setmana, i desprès d’una jornada laboral!

Les classes de tapís

Al cap d’un temps, amb l’origen de l’Escola Municipal d’Art sota la direcció de Carles Torrent, la disciplina de tapís va passar a formar-ne part.

Quan finalment l’escola va poder estrenar la nova seu a la Sala Galà, el salt qualitatiu va ser molt important, tant pel que va representar el nou espai com per les millores en els telers, i una cosa que no és tangible, però que considero que dóna valor afegit a l’ensenyament pròpiament dit, és el contacte amb les altres disciplines, encara que aquest contacte no sigui explícit, el fet de coincidir amb persones que assisteixen a classes de pintura, joieria… el meu parer és que això ens fa créixer a tots plegats.

Al llarg d’aquest temps, hem treballat la tècnica de les catifes, del tapís clàssic o tècnica dels Gobelins que desprès s’ha aplicat als dissenys que ha aportat cada alumne. Alhora s’hi ha anat introduint els volums i l’experimentació amb les textures seguint els conceptes de l’Escola Catalana de Tapís i així ens hem introduït en els conceptes del Tapís contemporani.

Ja el curs passat, va sorgir l’ interès per la creació de peces en tres dimensions, és a dir, transformar la idea de peça per a penjar a la paret a una escultura tèxtil, utilitzant materials diferents als considerats propis del tapís.
Ara, seguint les tendències que imperen a Europa, ens plantegem la creació de tapissos en petit format.

I tot plegat sense oblidar que cada curs hi ha nous alumnes que comencen, que fan el seu recorregut particular per tot el procés, descobrint en cada moment tot el seu potencial, veient el que fan els companys i al mateix temps aportant al grup una nova mirada.

Les classes de tapís
I és així, com a mesura que es va coneixent la tècnica, s’hi van descobrint noves possibilitats i ens podem plantejar nous reptes.

És amb aquest esperit d’evolució i creació que iniciem cada curs, tot esperant que les classes de tapís esdevinguin un espai de llibertat creativa.

Taller de tapís

Mercè Ibarz
Artista i professora de tapís de l’EMAC