Càntut a la Sala Galà

novembre 16, 2016  |  Escola de Música, General
Càntut a la Sala Galà

Aquest cap de setmana es celebra a Cassà el Festival Càntut, Cançons i Músiques dels Avis, i entre totes les activitats organitzades en tots els espais del poble, destaquem les activitats que es duen a terme aquí al Centre Cultural Sala Galà.

 

Tot el mes de novembre

APARADOR DE CANÇONERS

Biblioteca Municipal

Durant tot el mes de novembre, a la Biblioteca Municipal de Cassà de la Selva, hi trobareu una exposició en forma d’aparador cultural acompanyat d’un recull de cançoners i documents de música tradicional per a totes les edats. Una ocasió per deixar-vos endur per les cançons d’ara i sempre, consultar-ne les lletres, les tonades i la història… Qui sap si no us les podreu treure del cap!

 

Dissabte 19 de novembre

DOCUMENTAL + CONFERÈNCIA “LOMAX. CAÇADOR DE CANÇONS”

Auditori Sala Galà | 18 h

Documental i conferència de Judith Cohen
Era un col·leccionista, però no un col·leccionista qualsevol. Durant gran part de la seva vida, Alan Lomax (1915-2002) va viatjar arreu del món amb la gravadora per caçar les millors cançons folk. El documental Lomax: Caçador de cançons, dirigit per Rogier Kappers (2004), mostra les persones que havia gravat anys abans de patir una hemorràgia cerebral. Un viatge a través de les desolades illes escoceses, l’interior deshabitat de l’Estat espanyol o els pobles de muntanya aïllats d’Itàlia, amb grangers, mestresses de casa i pastors que van donar la millor part de si mateixos per cantar la cançó més bonica.
Doctora en Etnomusicologia per la Universitat de Montreal, Judith Cohen va tenir el privilegi de conèixer i treballar amb Lomax i l’Association for Cultural Equity dirigida per la seva filla. Amb motiu del Festival Càntut, viatjarà expressament des de Canadà per explicar la seva experiència i donar detalls sobre l’edició que està preparant del diari de camp del musicòleg a l’Estat espanyol, juntament amb notes sobre les investigacions posteriors que va fer seguint els seus passos.
Judith Cohen, etnomusicòloga
Durada del documental: 94 min. VO en anglès subtitulada en català
 

Diumenge 20 de novembre

CÀNTUT PER A PETITS AMB ÀNGEL DABAN I CARMINA RABASSEDAS

Auditori Sala Galà | 11 h | Aforament limitat

Taller familiar. Recomanat per a nens i nenes de 2 a 5 anys i les seves famílies.
El lligam entre la mare i el nadó, afectiu i emocional, s’ha anat teixint amb unes arrels de caire cultural, antropològic i etnològic que anem transmetent de pares a fills a través de generacions de manera innata, i que formen part del bagatge històric i folklòric. Amb el temps, tots aquests recursos que ajudaven a crear i facilitar aquestes relacions humanes, a partir dels canvis socials, laborals, familiars i tecnològics s’han anat diluint fins el punt d’arribar al perill de quedar oblidats i desaparèixer. Àngel Daban i Carmina Rabassedas ens proposen un taller a partir de cançons, contes, cantarelles, jocs i danses per recuperar un material que ens faciliti el plaer de poder comunicar-nos i gaudir de la saviesa popular.
 Àngel Daban, veu i guitarra
Carmina Rabassedas, veu
Més informació i inscripcions a cantut@cantut.cat

 

ACTUACIÓ JAUME ARNELLA & FERRAN MARTÍNEZ

Auditori Sala Galà | 18 h | Aforament limitat

Espectacle ideat especialment per al Càntut
Si hi ha un nom que destaca entre els més actius de la cultura popular catalana, és el de Jaume Arnella. Cantant i folklorista, va ser cofundador del Grup de Folk i del segell discogràfic Als Quatre Vents, a més del cicle Tradicionàrius. Acumula una quarantena d’enregistraments i publicacions, a més del Premi Nacional de Música en la categoria de Cançó Tradicional (1991), la Creu de Sant Jordi (2001) i el Premi Memorial Lluís Companys (2014), entre d’altres. El seu treball de recerca del llenguatge més popular, seguint la tradició dels joglars, s’expressa sovint en romanços i cançons. En aquesta ocasió, acompanyat de Ferran Martínez a l’acordió, presentarà Cançons aspres i de mala petja, una tria de cançons cantades a la Garrotxa, des de Beget a Sant Privat d’en Bas, passant per les Planes d’Hostoles.
Jaume Arnella, guitarra i veu
Ferran Martínez, acordió i veu

 

Podeu trobar tota la informació, venda d’entrades i programació AQUÍ